آموزش کامل نصب گوگل آنالیتیکس روی سایت وردپرس

توسط: تیم تحریریه توکان وب منتشر شده در: ۲۱ دی ۱۴۰۲

گوگل آنالیتیکس (Google Analytics) یک ابزار جامع برای جمع‌آوری و آنالیز آمار وب‌سایت است که بررسی دقیقی از بازدیدکنندگان، رفتار آن‌ها، و عملکرد صفحات وب‌سایت را فراهم می‌کند. در ای مقاله همچنین آموزش کامل نصب و راه اندازی گوگل آنالیتیکس و اضافه کردن کد آن را به سایت های وردپرسی به دو روش مختلف داده ایم.

آموزش نصب گوگل آنالیتیکس در سایت های وردپرسی

گوگل آنالیتیکس چیست؟

Google Analytics یک ابزار تحلیلی محبوب برای وب‌سایت‌هاست که اطلاعات مهمی از ترافیک و رفتار بازدیدکنندگان را ارائه می‌دهد. این ابزار، که توسط گوگل ارائه شده و رایگان است، به شما کمک می‌کند تا تصمیمات هوشمندانه‌تری بر اساس داده‌ها بگیرید و رشد وب‌سایت خود را بهبود بخشید.

گوگل آنالیتیکس اطلاعات بیشماری را در اختیار شما قرار می‌دهد که با استفاده از این داده ها و شناختن نحوه تعامل با کاربران برای رسیدن به موفقیت در کسب‌وکار بسیار حائز اهمیت است. بهترین راه برای این شناخت و تحلیل رفتار کاربران از طریق ترافیک ورودی است، و گوگل آنالیتیکس به شما کمک می‌کند تا این کار را به بهترین شکل انجام دهید.

در این مقاله آموزشی در زمینه سئو، به صورت کامل با نحوه ثبت‌نام و نصب گوگل آنالیتیکس آشنا می‌شوید و خواهید دید که چگونه می‌توانید کسب‌وکار خود را به این ابزار قدرتمند متصل کنید. این اقدام نه تنها به شما اطلاعات دقیق درباره بازدیدکنندگان وب‌سایتتان را فراهم می‌کند، بلکه به شما این امکان را می‌دهد تا تجربه کاربری را بهبود بخشید و به ساختار بهینه‌تری برای کسب‌وکارتان برسید.

ویدیو آموزش نصب گوگل آنالیتیکس

اگر نمیخواهید از آموزش ویدیویی استفاده کنید می توانید مراحل آموزش تصویری نصب گوگل آنالیتیکس را در ادامه دنبال کنید:

۱- ساخت اکانت گوگل آنالیتیکس

ورود به حساب کاربری گوگل برای نصب سرویس گوگل آنالیتیکس

برای اینکه اکانت گوگل آنالیتیکس خودتان را بسازید، وارد صفحهٔ «https://analytics.google.com/» شوید. توجه داشته باشید که نصب و ایجاد حساب گوگل آنالیتیکس نیازمند داشتن یک حساب کاربری گوگل (جیمیل) است.

شروع مراحل نصب گوگل آنالیتیکس

پس از ورود به حساب کاربری گوگل از این طریق میتوانید با کلیک بر روی گزینه «Start Mesearing» وارد مراحل نصب شوید.

۲- ساخت account در گوگل آنالیتیکس

ایجاد حساب کاربری در گوگل آنالیتیکس

 

در اینجا اسمی برای اکانت خود انتخاب کنید. همچنین توصیه می شود که گزینه های زیر را به صورت پیش فرض خود بگذارید و روی دکمه next کلیک کنید.

۳- ساخت property و تنظیمات آن

ساخت پراپرتی گوگل آنالیتیکس

در مرحلهٔ سوم، شما باید اولین پراپرتی خود را ایجاد کنید. در اینجا باید ۳ مورد زیر مشخص نمایید:

۴- واردکردن اطلاعات کسب‌وکار

اطلاعات صنعت کسب و کار و اندازه کسب و کار در گوگل آنالیتیکس

ابتدا در بخش صنعت (Industry)، شما باید حوزهٔ فعالیت سایت خود را مشخص نمایید. سپس اندازهٔ کسب‌وکارتان را مشخص کنید. مثلاً اگر کسب و کار کوچک هستید و بین ۱ تا ۱۰ کارمند دارید، گزینه small را انتخاب کنید.

۵- مشخص کردن اهداف کسب و کار

انتخاب اهداف کسب و کار

در این بخش شما می‌توانید هرکدام یا هر ۴ گزینهٔ اول را انتخاب کنید:

این بخش به منظور شخصی‌سازی گزارش‌ها و توصیه‌ها بر اساس اهداف سایت شماست. اگر دقیقا نمیتوانید گزینه ها را مشخص کنید و یا اینکه می‌خواهید انواع گزارش را داشته باشید، بهتر است گزینهٔ آخر (Get baseline reports) را انتخاب کنید.

پذیرفتن قوانین

در ادامه شما می بایستی با قوانین و شرایط استفاده آنالیتیکس موافقت کنید و به مرحله بعد بروید.

۶- راه اندازی  Data Stream

انتخاب دیتا استریم وب

دیتای شما در چه پلتفرمی است؟ همان طور در تصویر پایین مشخص است، شما ۳ گزینه برای این کار دارید:

از آنجایی که موضوع این مطلب اتصال سایت وردپرس به آنالیتیکس است، روی گزینهٔ «Web» کلیک می کنیم. علاوه بر واردکردن آدرس وب‌سایت، شما باید یک نام هم برای استریم خود انتخاب کنید.

اضافه کردن آدرس سایت به گوگل آنالیتیکس

گزینه (Enhanced measurement) را نیز بگذارید فعال باشد. در نسخهٔ Universal (نسخه قبلی GA4)، گوگل آنالیتیکس فقط Page views را دنبال می‌کرد. اگر این گزینه را خاموش کنید فقط بازدید های صفحه را پیگیری می‌کند.

با فعال بودن این گزینه در GA4، ۷ رویداد مختلف به‌صورت خودکار ردیابی می شود:

در اینجا با زدن گزینه Create stream، استریم برای شما ساخته شده است. و در بخش بعدی میتوانید کد استریم گوگل آنالیتیکس را مشاهده کنید.

۷- دریافت کد گوگل آنالیتیکس

ایجاد شدن کامل دیتا استریم

برای بررسی ‌داده‌های سایت با استفاده از گوگل آنالیتیکس، به یک کد استریم نیاز داریم. این کد به اسکریپتی گفته می شود که در تمام صفحات سایت (در هدر یا فوتر سایت) میگذاریم تا تمام داده‌ها برای گوگل آنالیتیکس ارسال شود. کافیست گزینه view tag instractions  را بزنید و از طریق تب install manually به کد گوگل آنالیتیکس خود را دریافت کنید.

مشاهده و نصب دستی کد استریم گوگل آنالیتیکس

با اضافه کردن این کد به هدر یا فوتر سایت خود (پیشنهاد ما انتهای فوتر سایت است)، آنالیتیکس می توانید از این به بعد دیتا های آمار بازدید سایت شما را بخواند. حالا چطور این کد را به سایت وردپرسی اضافه کنیم؟ ادامه مطلب را بخوانید:

ویدیو اضافه کردن کد گوگل آنالیتیکس به وردپرس

اگر تمایلی به مشاهده ویدیو ندارید می توانید آموزش و توضیحات زیر را دنبال کنید:

برای نصب کد آنالیتیکس در سایت وردپرس دو راهکار اصلی وجود دارد:

پیشنهاد ما نصب به صورت مستقیم است اما متاسفانه این روش نیازمند دانش ابتدایی برنامه نویسی است که به شکلی که می بایستی فایل footer.php سایت خود را از طریق سیپنل هاست و یا پنل وردپرس بخش پوسته ها ویرایش کنید و کد استریم آنالیتیکس را در انتهای آن و قبل از بسته شدن تگ های body و html  قرار می دهیم.

حالا چرا در footer سایت؟ چرا header هدر نه؟ به دلیل اینکه سرور های گوگل خارج از ایران هستند و با توجه مسائل مختلف از جمله اختلال شبکه اینترنت، تحریم ها و بسیاری مسائل دیگر بهتر است اسکریپت آنالیتیکس آخرین فایلی باشد که در صفحات سایت لود می شود که باعث جلوگیری از لود سایر اسکریپت های سایت (در برخی موارد) و همچنین کند شدن سایت شما نشود.

در صورتی که کد آنالیتیکس را در هدر سایت قرار دهید، اگر مشکلی در اتصال به سرور خارجی گوگل باشد، برخی از اجزای سایت شما نیز با تاخیر زیاد لود خواهد شد. همچنین حتی اگر مشکلی هم وجود نداشته باشد به دلیل مسائل سرعت لود سایت بهتر از همه اسکریپت ها در فوتر سایت و بخش های انتهایی صفحه باشند.

روش اول: نصب به صورت دستی (اضافه کردن مستقیم کد)

نصب کد گوگل آنالیتیکس در وردپرس به صورت دستی در فایل footer.php

این روش پیشنهادی ما ممکن است در ابتدا کمی مشکل به نظر برسد اما واقعا ساده است. با این حال اگر با این روش راحت نبودید و یا نگران این هستید که چون دانش برنامه نویسی ندارید ممکن است تغییرات مشکل سازی در کد های سایت به وجود آورید بهتر است از روش دوم با استفاده از پلاگین برای نصب گوگل آنالیتیکس این کار را انجام دهید.

حتی اگر سایت شما وردپرس هم نباشید از این طریق میتوانید کد آنالیتیکس را در سایت خود قرار دهید.

برای این کار در وردپرس کافیست فایل footer.php را در سیپنل هاست خود و یا پنل مدیریت وردپرس در مسیر نمایش > ویرایشگر پرونده پوسته > پابرگ پرونده یا همان footer.php را ویرایش کنید.

به انتهای این فایل بروید و قبل از بسته شدن تگ های body  و html ، کد گوگل آنالیتیکس را قرار دهید و سپس ذخیره کنید.

روش دوم: نصب پلاگین wpcode

نصب کد گوگل آنالیتیکس در وردپرس با استفاده از پلاگین wpcode

در این روش که برای کاربرانی که دانش برنامه نویسی ندارند مناسب است. کافیست ابتدا افزونه wpcode را در وردپرس نصب نمایید. سپس از طریق منو Code Snippets وارد زیر منو Header & Footer شوید و در این صفحه در قسمت مربوط به footer کد آنالیتیکس خود را قرار دهید و در نهایت ذخیره کنید.

سرویس آنالیتیکس چه قابلیت هایی دارد؟

با نصب و فعال سازی آنالیتیکس روی سایت خود، دیتا های مختلفی را خواهید داشت که با استفاده از برخی از آنها می توانید به موارد زیر دست یابید:

کاربران سایت شما چه افرادی هستند؟

این بخش در مورد افرادی که وب‌سایت شما را بازدید می‌کنند، اطلاعاتی مثل مکان جغرافیایی، نوع مرورگر، وضوح صفحه‌نمایش و سایر جزئیات فنی را نشان می‌دهد. این اطلاعات به شما کمک می‌کنند تا محتوای وب‌سایت خود را بهتر تنظیم کنید و اطمینان حاصل کنید که سازگار با نیازهای بازدیدکنندگان شما است.

رهگیری گردش در سایت شما؟

شما می‌توانید مسیر بازدیدکنندگان را پیگیری کرده و بفهمید که آنها به کجا می‌روند، چقدر در وب‌سایت می‌مانند، و نرخ پرش یا درصد افرادی که از وب‌سایت خارج می‌شوند چقدر است. این اطلاعات به شما کمک می‌کند تا بخش‌های جذاب و نقاط ضعف وب‌سایتتان را شناسایی کنید و تجربه بازدیدکنندگان را بهبود ببخشید.

زمان های پربازدید سایت شما؟

با شناخت ساعات پربازدید وب‌سایت، می‌توانید بهترین زمان برای انتشار مطالب خود را انتخاب کنید. همچنین، می‌توانید زمان انتشار پست‌هایتان را بر اساس این اطلاعات تنظیم کنید تا بیشترین بازدید را بگیرید.

همچنین هر کاربر چه مدت زمان را در هر صفحه صرف می کند. که از این راه می توان میزان جذابیت محتوای آن صفحه را بررسی کرد که چرا کاربران در یک صفحه به صورت میانگین ۱۰ ثانیه  حضور دارند و بعد از آن یا از سایت شما خارج می شوند و یا به صفحه دیگری منتقل می شوند، ولی در صفحه دیگر سایت شما مثلا ۳:۴۰ حضور دارند که به عنوان یک نکته کلیدی، معمولا صفحاتی که دارای ویدیو هستند time on page  آنها بیشتر است.

کاربران از کجا وارد سایت شما می شوند؟

این بخش نشان می‌دهد که بازدیدکنندگان از کجا وارد وب‌سایت شما می‌شوند؛ آیا از موتورهای جستجو یا لینک‌های موجود در سایت‌های دیگر؟ این اطلاعات به شما کمک می‌کند تا بدانید کدام راه‌ها برای جلب ترافیک بهتر است و به کدام بخش‌ها بیشتر توجه کنید.

تعامل کاربران با محتوای وب‌سایت شما؟

Google Analytics نشان می‌دهد که بازدیدکنندگان چگونه با محتوای وب‌سایت شما ارتباط برقرار می‌کنند و چه بخش‌هایی برای آنها جذاب‌تر هستند. با این اطلاعات، می‌توانید محتواهای خود را بر اساس علاقه کاربران بهبود دهید و بهبودی در تعامل با مخاطبان خود ببینید.

سوالات متداول

گوگل آنالیتیکس چیست؟

گوگل آنالیتیکس یک ابزار رایگان از گوگل است که به وب‌مستران و بازاریابان کمک می‌کند تا اطلاعات مربوط به وب‌سایت خود را بفهمند. این ابزار اطلاعاتی مانند تعداد بازدیدها، منابع ترافیک، و رفتار کاربران را ارائه می‌دهد. با گوگل آنالیتیکس، می‌توانید عملکرد وب‌سایت خود را تحلیل کنید و تصمیم‌گیری‌های بهتری در مورد بهبود تجربه کاربری و استراتژی بازاریابی انجام دهید. این ابزار از کدهای ردیابی استفاده می‌کند تا اطلاعات دقیقتری راجع به تعامل کاربران با وب‌سایت شما جمع‌آوری کند.

چگونه Google Analytics را به سایت وردپرس اضافه کنیم؟

به ۲ روش میتوانید این کار را انجام دهید: ۱- اضافه کردن کد به صورت مستقیم در فوتر سایت ۲- استفاده از پلاگین wpcode

کد استریم گوگل آنالیتیکس بهتر است در هدر سایت باشد یا فوتر؟

همانطور که در مقاله توضیح دادیم به دلیل مسائلی همچون اختلال در اینترنت و همچنین کاهش سرعت لود سایت بهتر است تمامی اسکریپت های سایت در فوتر باشند.

آیا نصب گوگل آنالیتیکس رایگان است؟

بله، سرویس گوگل آنالیتیکس به صورت کامل رایگان ارائه می‌شود. شما می‌توانید به راحتی از آن برای تحلیل عملکرد وب‌سایت خود استفاده کنید.

مطالب پیشنهادی

نظر شما چیست؟

نظرات کاربران

  • احسان | 22 دی 1402 - 20:06

    خیلی عالی بود ممنونم. لطفا در مورد کار با پنل آنالیتیکس هم آموزش قرار بدید.

  • امیرعلی | 29 دی 1402 - 00:57

    این نسخه گوگل آنالیتیکس GA4 با نسخه universal چه فرقی میکنه؟

    • تیم تحریریه توکان وب | 29 دی 1402 - 10:41

      سلام امیرعلی عزیز، GA4 گوگل آنالیتیکس نسخه‌ای جدید است که بهبودهای زیادی نسبت به نسخه قدیمی یعنی Universal دارد، از جمله پشتیبانی بهتر از رصد کاربران چند دستگاهه، معرفی رویدادهای اختصاصی و افزایش قابلیت‌های پیش‌بینی و… که در حال حاضر نسخه آنالیتیکس یونیورسال از دسترس خارج شده است و فقط نسخه GA4 در دسترس کاربران است.

  • رضا صفری | 29 دی 1402 - 09:38

    خیلی مطلب خوبی بود ممنونم، بلاخره نصب شد بدون پلاگین روی وردپرس ؛)

    • تیم تحریریه توکان وب | 29 دی 1402 - 10:38

      بسیار خوشحالیم که این مطالب برای شما مفید بوده است.

  • محمدی فرد | 12 بهمن 1402 - 14:53

    تشکر از آموزش بسیار مفیدتون، خیلی خوب توضیح دادین.

    • تیم تحریریه توکان وب | 12 بهمن 1402 - 15:00

      خیلی خوشحالیم که این آمورش برای شما مفید بوده است.