خیلی ساده بگوییم، سوشیال مدیا در واقع همان رسانه های اجتماعی است. که نمونه هایی از شبکه های اجتماعی از انواع مختلف را می توان اینستاگرام، فیس بوک، توییتر و یوتیوب مثال زد.
جدول محتوای این صفحه:
Social media در زبان فارسی به معنی رسانه های اجتماعی است که به طور کلی: رسانههای اجتماعی، فناوریهایی هستند که به مردم کمک میکنند تا ایدهها و اطلاعات خود را با یکدیگر به اشتراک بگذارند. این شامل وبسایتها و برنامههایی مانند فیسبوک، اینستاگرام، ایکس (توئیتر سابق) و یوتیوب میشود. بیش از 4.7 میلیارد نفر در سراسر جهان از این رسانههای اجتماعی استفاده میکنند، که حدود 60 درصد از جمعیت جهان است.
در اوایل سال 2023، تقریباً 94.8 درصد از مردم از برنامهها و وبسایتهای چت و پیامرسانی استفاده میکردند، و بعد از آن، پلتفرمهای اجتماعی با حدود 94.6 درصد از کاربران در رده دوم قرار گرفتند.
پلتفرمهای رسانههای اجتماعی اغلب به هفت دسته تقسیم میشوند: پیامرسان ها یا Instant Messaging، شبکههای اجتماعی یا social networking، نشانکگذاری اجتماعی یا social bookmarking، اخبار اجتماعی یا social news، اشتراکگذاری رسانه media sharing، میکروبلاگینگ یا microblogging و انجمنهای آنلاین یا online forums که در ادامه برای هر کدام مثال هایی از معروف ترین پلفرم ها آورده ایم:
پلتفرمهای مختلف رسانهای گستردهای از امکانات را برای کاربران ارائه میدهند. برخی از افراد از این پلتفرمها برای سرگرمی استفاده میکنند، در حالی که دیگران از آنها به عنوان یک ابزار حیاتی در زمینه حرفهای خود استفاده میکنند. افراد از این شبکههای اجتماعی برای یافتن افراد با دیدگاهها یا علایق مشترک در سراسر جهان استفاده میکنند.
برای سرگرمی، رسانههای اجتماعی به عنوان یک وسیله برای تعامل با طرفداران، ارتباط سیاستمداران با رایدهندگان، و ارتباط سازمانهای خیریه با اهداکنندگان عمل میکنند. همچنین، دولتها از این پلتفرمها برای انتقال اطلاعات در مواقع اضطراری استفاده میکنند.
در زمینه تجاری، رسانههای اجتماعی به عنوان یک ابزار بازاریابی اساسی به شمار میآیند. شرکتها از این شبکههای اجتماعی برای پیدا کردن و ارتباط با مشتریان، هدایت فروش از طریق تبلیغات، ارائه خدمات یا پشتیبانی به مشتریان، و جمعآوری دادههای مربوط به کاربران استفاده میکنند.
رسانههای اجتماعی، امکان ارتباط فوری و به اشتراک گذاری اطلاعات را فراهم کرده و جوامع مختلف را به هم متصل کردهاند. این ابزارها میتوانند مزایا و معایب مختلفی داشته باشند.
مزایا:
معایب:
از سوی دیگر، نظرسنجیها نشان میدهند که استفاده مردم از رسانههای اجتماعی اغلب به ارتقاء دوستان و شبکههای اجتماعی منجر میشود. همچنین، در زمینه تبلیغات، این پلتفرمها به عنوان ابزاری مؤثر شناخته شدهاند که کسبوکارها از آنها برای ارتقاء برندها و افزایش فروش استفاده میکنند.
در همین حال، کسبوکارها دریافتهاند که رسانههای اجتماعی راهی اغلب مؤثر و نسبتاً ارزان برای دستیابی به مشتریان و ایجاد تصویری برای برندهایشان هستند. به گفته فیس بوک، بیش از 200 میلیون کسب و کار کوچک از خدمات آن برای اهداف مختلف استفاده می کنند. به طور جداگانه، نزدیک به 90 درصد از بازاریابان می گویند که از فیس بوک برای تبلیغ استفاده می کنند، البته در خارج از ایران!
در سال 2022، هزینه های تبلیغاتی در شبکه های اجتماعی و جستجو تقریباً 55 درصد از کل هزینه تبلیغات در سطح جهان را تشکیل می دادند. همچنین این دسته سریعترین رشد را در بین کانالهای تبلیغاتی دارد.
طبق آمار DataReportal، اینها پرکاربردترین ارائه دهندگان رسانه های اجتماعی تا ژانویه 2023 (دی ماه ۱۴۰۱) بودند: (تصویر بالا آمار مربوط به مهر ماه ۱۴۰۲)
جالب اینجاست که دو پلتفرم X (توییتر سابق) و پینترست که به ویژه در ایالات متحده شناخته شده هستند، در لیست 10 برتر جهان قرار نگرفتند. پلتفرم X چهاردهمین با 556 میلیون کاربر در سراسر جهان و Pinterest با 445 میلیون کاربر در رده پانزدهم قرار گرفت.
تصویر بالا بینش خوبی در مورد دلایل استفاده مردم از رسانه های اجتماعی امروزی ارائه می دهد، اما به یاد داشته باشید که این انگیزه ها بر اساس کشور و پلت فرم متفاوت است. ۵ دلیل مهم استفاده استفاده مردم از سوشیال مدیا:
به عنوان مثال، افراد مختلف از پلتفرمهای مختلف برای نیازهای متفاوتی استفاده میکنند، و برای بازاریابان ارزشمند است که این نیازها را بررسی کنند تا شناسایی کنند که کدام پلتفرم برای اهداف کمپین تبلیغاتی و فعالیت فردی مناسبتر است.
طبق یک برآورد اخیر، در سطح جهانی، محبوب ترین سایت رسانه اجتماعی فیس بوک است که نزدیک به 3 میلیارد کاربر دارد. اما به دلیل مسدود بودن پلتفرم فیسبوک در ایران، خیلی مورد استقبال کاربران ایرانی قرار نگرفته است.
بر اساس گزارش DataReportal، افراد 16 تا 64 ساله در سطح جهان به طور میانگین روزانه حدود 2 ساعت و 31 دقیقه از زمان آنلاین خود را روی رسانههای اجتماعی صرف میکنند. این نشان میدهد که فعالیتهای رسانههای اجتماعی حالا سهم بیشتری از زمان آنلاین کاربران را در اختیار گرفتهاند. به ازای هر 10 دقیقه که افراد آنلاین هستند، تقریباً 4 دقیقه به فعالیتهای مرتبط با رسانههای اجتماعی اختصاص دارد.
بازاریابی در شبکههای اجتماعی به استفاده از این پلتفرمها به عنوان ابزاری برای تبلیغ و بازاریابی محصولات و خدمات میپردازد. شرکتهایی که میخواهند محصولات یا خدمات خود را تبلیغ کنند، میتوانند از تبلیغات آنلاین بهره ببرند و به طور مستقیم با مشتریان خود در ارتباط باشند.
بازاریابی در رسانههای اجتماعی به کسبوکارها فرصت میدهد که فراتر از تبلیغات سنتی حرکت کرده و به صورت مستقیم با جامعه مشتریان خود ارتباط برقرار کنند. به خصوص، این نوع بازاریابی فرصتی است برای کسبوکارهای محلی که میخواهند بدون هزینههای بالا به مشتریان پتانسیل خود دسترسی داشته باشند.
هر پلتفرم رسانه اجتماعی متفاوت عمل می کند و مجموعه ای از ویژگی های منحصر به فرد خود را دارد، با این حال چند ویژگی مشترک وجود دارد. در اینجا برخی از رایج ترین ویژگی ها و اصطلاحاتی که ممکن است به گوشتان خورده باشد آورده شده است:
در اینجا چند نمونه از پلتفرم های محبوب رسانه های اجتماعی مبتنی بر وب آورده شده است:
فیسبوک به عنوان یک وبسایت شبکه اجتماعی رایگان شناخته میشود که کاربران ثبتنام شده میتوانند پروفایل خود را ایجاد، تصاویر و ویدیوها را بارگذاری، پیام ارسال و با دوستان، خانواده و همکاران خود در تماس باشند.
لینکدین به عنوان یک وبسایت مدیریت اجتماعی حرفهای، به افراد امکان میدهد تا شبکههای حرفهای از افرادی که با آنها در ارتباطند و به آنها اعتماد دارند، ایجاد کنند.
پینترست یک وبسایت مدیریت اجتماعی است که به اشتراکگذاری و دستهبندی تصاویر آنلاین میپردازد. این پلتفرم بر تمرکز بصری خود معروف است و با کلیک بر روی تصاویر، کاربران به منابع اصلی هدایت میشوند. به عنوان مثال، کلیک روی تصویر یک جفت کفش ممکن است کاربر را به یک سایت خرید هدایت کند.
Reddit به عنوان یک وبسایت و انجمن خبری اجتماعی شناخته میشود که اعضای آن داستانها را مدیریت و تبلیغ میکنند. این وبسایت از صدها انجمن فرعی به نام subreddit تشکیل شده است، که هرکدام موضوع خاصی مثل فناوری یا موسیقی دارد.
توییتر به عنوان یک سرویس میکروبلاگینگ رایگان شناخته میشود، که اعضا میتوانند پستهای کوتاه به نام توییت را پخش کنند و توییتهای دیگران را دنبال کنند.
ویکیپدیا یک دایرهالمعارف آزاد و با محتوای باز است که از طریق یک انجمن مشترک ایجاد شده است. هر فرد ثبتنام شده میتواند مقالهای را برای انتشار ایجاد کند، بدون نیاز به ثبتنام
تلگرام یک پلتفرم پیامرسان با امنیت بالا است. کاربران میتوانند گروهها و کانالهای خود را ایجاد کرده و با دیگران در چتهای گروهی یا شخصی ارتباط برقرار کنند. همچنین تلگرام امکاناتی نظیر ارسال فایلهای بزرگ و مکالمات رمزنگاری شده فراهم میکند.
واتساپ یکی از محبوبترین پلتفرمهای پیامرسان است که کاربران میتوانند متن، تصویر، ویدیو و فایلهای مختلف را به دیگران ارسال کنند. واتساپ از رمزنگاری انتها به انتها برای حفظ حریم خصوصی استفاده میکند و همچنین امکانات تماس تصویری و صوتی را فراهم میسازد.
اینستاگرام یک شبکه اجتماعی برای به اشتراکگذاری عکس و ویدیوها است. کاربران میتوانند پروفایل خود را ایجاد کرده و محتوای خود را با دنیا به اشتراک بگذارند. اینستاگرام از ویژگیهایی نظیر استوریها و ریلز برای ارتقا تجربه کاربران استفاده میکند.
یوتیوب یک پلتفرم ویدیویی بزرگ است که به کاربران امکان میدهد ویدیوهای خود را بسازند و با دیگران به اشتراک بگذارند. کاربران میتوانند به کانالهای مختلف مشترک شوند و ویدیوهای مختلف را مشاهده کنند. یوتیوب یکی از مهمترین منابع برای محتوای ویدیویی در جهان است. در ایران نیز سایت آپارات نمونه مشابهی از این شبکه اجتماعی است.
خوب یا بد، رسانه های اجتماعی زندگی ما را تغییر داده اند و بیش از 4.7 میلیارد کاربر را در سراسر جهان جذب کرده اند. از منظر کسب و کار، تجارت را نیز متحول کرده است و به نظر می رسد که احتمالاً به این کار ادامه خواهد داد.
در نهایت هم، سوشال میدیا تلفظ درست social media است که مثل بسیاری کلمات لاتین دیگر در ایران با تلفظ اشتباه سوشیال مدیا گفته می شود.
همچنین به عنوان پیشنهاد از ما، سعی کنید هر چه کمتر از شبکه های اجتماعی استفاده کنید به نفع شماست. در کنار خانواده لذت ببرید.
طبق آمار مشهور ترین شبکه های اجتماعی دنیا به ترتیب: فیسبوک، یوتیوب، واتس اپ، اینستاگرام و وی چت است.
دقیقا، اما درست آن رسانه های اجتماعی است که شبکه های اجتماعی یک نوعی از انواع رسانه های اجتماعی می باشد. در ایران بیشتر به نام شبکه های اجتماعی شناخته می شود.
در واقع با پیشرفت روز به روز اینترنت و تکنولوژی و سرعت رشد آن، همه چیز تغییر میکند و با توجه به علایق هر شخص و نوع استفاده و نیاز آن (بهترین) گزینه میتواند برای هر شخص یک شبکه اجتماعی خاص باشد. اما محبوبترین آنها فیس بوک است که در ایران طرافداران آن بسیار محدود است. در حال حاضر ( دی ماه ۱۴۰۲) محبوب ترین شبکه اجتماعی در ایران، اینستاگرام است.
وای همش رو مخم بود که بگم چرا همه جا می نویسن سوشیال مدیا در صورتی که تلفظ درستش سوشال میدیا هست. مرسی که اخر مقاله اشاره کردید ؛)
بله این موضوع به نوعی به سئو مربوط می شود، یعنی بهتر است کلماتی که بین مردم بیشتر جا افتاده است و آنها را بیشتر جستجو می کنند در بدنه مطلب مقاله سایت استفاده شود. به عنوان مثال در میان کاربران کلمه ایران ناسیونال جا افتاده است در صورتی که تلفظ ایران نشنل درست است.